Carnavalssteken

Onze nieuwe modellen Carnavalssteken voor dit seizoen 2022-2023. U kunt ze in ieder kleur, goud of zilver galon en maat bestellen. Indien gewenst kunnen wij een naam of logo op de carnavalssteek borduren.

U kunt op onze website meer informatie krijgen en ons een mail sturen.

Carnavalssteken: 

Dwazen en narren uit heel Duitsland, Nederland en België kijken jaar na jaar uit naar het ‘vijfde seizoen’. Zelfs mensen die niet uit een carnavalsbolwerk komen, kunnen tijdens de grote dagen nauwelijks ontsnappen aan de vrolijke, kleurrijke drukte. Of deze levendige tijd nu Fasnacht of Carnaval heet, verschilt van regio tot regio, maar overal geldt: Wie een carnavalssteek draagt, hoort erbij! De muziek, optochten en bijeenkomsten van de clubs in kleurrijke kostuums en met originele carnavalssteken vormen een welkom contrast met de dagelijkse sleur. Als je het niet zelf viert, brengt de tv carnavalsoptochten naar de woonkamer. Tot vrolijkheid en uitbundige drukte zijn opvallende kostuums er gewoon onderdeel van. Vooral de ongewone vormen en de kleurenpracht van de carnavalssteken trekken meteen de aandacht van de bezoekers van een carnavalsevenement. carnavalsteken en kwartiers mutsen lijken in een oneindige verscheidenheid te bestaan. Maar waar komt de gewoonte van carnaval steek eigenlijk vandaan?

De geschiedenis van de carnavalssteek

Het decoratieve hoofddeksel, dat in veel regio’s onmisbaar is tijdens het “vijfde seizoen”, is bekend onder verschillende namen: Of het nu carnavalssteken carnavalsmuts, narrenkap of carnaval steek wordt genoemd, maakt niet uit, de carnavalsvierders en narren weten wat er wordt bedoeld. Maar waar komt deze kleurrijke carnaval steek vandaan? De opvattingen hierover verschillen en de geschiedenis van de carnavalssteek gaat waarschijnlijk terug tot de middeleeuwen. Deze veronderstelling is gebaseerd op de vorm van de steek, die lijkt op de middeleeuwse Gugel, een capuchonachtig hoofddeksel met een punt.

In 1827 vond een Pruisische generaal, die in Keulen was, de drukte van de feestvierders nogal griezelig. Hij beval hen daarom een carnavalspet/ carnavalssteek te dragen om meteen als carnavalist erkend te worden. De gewoonte om speciale hoeden te dragen tijdens het vijfde seizoen verspreidde zich in de volgende periode en slechts een paar jaar later introduceerden individuele regio’s uniforme carnavalsmutsen. In die tijd werden de hoeden van de carnavalsvierder nog heel eenvoudig van papier gemaakt en was het gebruikelijk om ze op Aswoensdag te verbranden. Het verbranden van de carnavalsmutsen leidde echter niet tot de aanduiding “Aswoensdag”, die zijn naam ontleende aan een christelijk gebruik. In deze tijd zou het ondenkbaar zijn om vrijwillig zelfs maar een enkele carnavalssteek op te offeren om te verbranden, immers, een carnavalssteek gemaakt van hoogwaardige stoffen en decoratieve elementen is de trots van de drager!

Het belang van carnavalssteek in de hedendaagse carnaval

Door het dragen van de carnavalssteek toont de drager dat hij bij een vereniging is aangesloten. Het motto is meestal “Dezelfde broers dragen dezelfde carnavalsmutsen”. Op sommige plaatsen wordt echter ook gezegd dat elke zot anders is en daarom een hoofddeksel moet dragen dat voor hem persoonlijk is gemaakt. Feit is in ieder geval dat naast kleurrijke kostuums ook de carnavalsstek uit de geschiedenis onmisbaar zijn.

Carnavals steek van Atelier Antoine: 

Als u op zoek bent naar carnavalssteken van hoge kwaliteit, bent u bij ons aan het juiste adres. In de beste kwaliteit en precies volgens uw ideeën produceren wij een carnavalssteek. Of je nu het hoofddeksel voor dames of heren wilt, een prinsenstek, steek voor de raad van elf of presidentiële carnavals steek wilt bestellen, je hebt een eersteklas carnavalssteek tijdens het carnavalsseizoen.

Carnavalssteken volgens klantwensen en met vele opties

Laat ons weten hoe je je nieuwe carnavalsmuts voor ogen hebt en we zullen er alles aan doen om aan je verwachtingen te voldoen. Uniek, kleurrijk en stijlvol, u krijgt het hoofddeksel dat bij uw persoon of uw club past, geleverd in de beste kwaliteit. Hoogwaardige stoffen en materialen garanderen een lange levensduur van uw carnavalsmuts. Moet het een carnavals steek zijn, een kwartiers muts, een prinsensteek of een vrouwensteek? Laat ons uw wensen weten! De keuze aan kleurencombinaties en versieringen is bijna eindeloos. Met onze op maat gemaakte producten houden wij altijd rekening met uw extra wensen en bieden ook wijzigingen aan. Wat er ook mogelijk is, wij implementeren graag voor u, vraag het ons als u het niet zeker weet. Onze medewerkers adviseren u professioneel in alle zaken die te maken hebben met uw nieuwe carnavalssteek. Wij versieren uw carnavalssteek graag met crankborduurwerk in zilver of goud en bevestigen op verzoek bellen. Tegen een kleine meerprijs ontvangt u de carnavalssteek versierd met belettering, monogram of clubwapen en ook het inbouwen van verenzakken is mogelijk. Natuurlijk kun je zelf de kleuren kiezen die bij jouw club passen. De levertijd voor je carnavalsmutsen is verschillend en bespreken wij graag vooraf met u.

Een carnavalssteek laten maken doe je niet zomaar maar bij ons heeft het alle aandacht om een zo mooi mogelijke steek voor u te maken. Dus een carnavalssteek kopen doe je bij Atelier Antoine.